Anasayfa / Haberler / Türkiye'den Haberler / FETÖ soruşturmasında önemli detaylar

FETÖ soruşturmasında önemli detaylar

İzmir’de Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin davada tutuksuz yargılanan, dönemin Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Kubilay Selçuk’un eski emir astsubayı Enis Çakır savunma yaptı.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in bir numara olduğu 270 sanıklı davanın görülmesine Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü’ndeki salonda devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Tutuksuz sanık Çakır, SEGBİS aracılığıyla katıldığı duruşmada darbe girişimi gecesi çağrılması üzerine üsse geldiğini, Marmaris ilçesine giden Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timlerine telsiz tedarik ettiğini söyledi.

Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığının “üs imamı” olarak anılan eski Astsubay Zekeriya Kuzu’nun darbe girişimi gecesi saat 23.30’da kendisini arayarak, “MAK deposunda ne kadar telsiz varsa getir. Komutanın kesin emri.” dediğini anlatan Çakır, bunun üzerine üsse gidip MAK deposundan aldığı telsizlerden birini eski Binbaşı Taner Berber’e, diğerini de Kuzu’ya verdiğini belirtti.

Çakır, pistte kendi personeli haricinde karacı ve denizci birçok askerin bulunduğuna dikkati çekerek, eski general Gökhan Sönmezateş’in askerlere, “Üst düzey terörist alınacak, operasyon var.” dediği beyanında bulundu.

Zekeriya Kuzu “kahraman” gibi tanıtılmış

Kuzu’ya sürekli ne olduğunu sorduğunu kaydeden Çakır, şunları anlattı:

“Zekeriya Kuzu, bana ‘1 numarayı almaya gidiyoruz. Çok soru soruyorsun, konuşmaktan ağzım yanıyor.’ dedi. O gece eve gitmek için yola çıktım ama izin verilmedi. Sonra Ramazan Elmas geldi, ‘Polislerle görüşeceğim.’ şeklinde konuşması oldu. ‘Arkadaşlar, her şeye hazırlıklı olun, çatışma çıkabilir.’ dedi. Kanım çekildi. Ardından odada beklemeye başladım. Komutanlarımızın başarılı çalışmaları vardı, konduramıyorsun. ‘Üst düzey terörist’ lafından etkilendik. Milli değerlere ilişkin konuşmaları vardı. ‘Vatan, millet, bayrak için operasyona gidiyoruz.’ denildi. Zekeriya Kuzu kahraman gözüyle tanıtılıyordu, konduramıyorsun.”

FETÖ üyesi olduğu yönündeki suçlamalarla ilgili de savunma yapan Çakır, samimi duygularla geçmişini anlattığını dile getirdi.

Bekarsan yüzde 20, evliysen yüzde 10

Ortaokulda ders çalışmak için “abi”lere gitmeye başladıklarını ifade eden Çakır, “Okul müdürü yönlendirdi. Derslerimizde yardımcı oluyorlardı. Her dönem değişiyordu. Başka abiler geliyordu. Fetullah Gülen CD’leri izlettiriyorlardı. Saf ve temiz duygularımızla bu yapının içinde bulunduk. 2011 yılına kadar devam etti. Eşim karşıydı, görüşmemi istemiyordu.” diye konuştu.

Mahkeme Başkanı’nın, “Himmet verir miydin?” sorusu üzerine Çakır, “İlk maaşımdan verdim. Bekarsan maaşının yüzde 20’si, evliysen yüzde 10’unu verirdin. ’40 bin liranın üzerinde araca binmeyeceksin, yapmazsanız şefkat tokadını yersiniz.’ diye göz korkutuyorlardı.” yanıtını verdi.

Savcının bir dolarlık banknotlarla ilgili sorusu üzerine Çakır, “Dağıtılan bir dolarların Fetullah Gülen’in kitaplarının satışlarından elde edildiğini anlatıyorlardı. Amerika’ya onu ziyarete gidenler olduğunda onların aracılığıyla gönderilirmiş. Telif haklarından olduğunu söyleniyor.” ifadelerini kullandı.

Hakkında mbahsi

Cevapla

x

Check Also

MSB: 17 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak’ın kuzeyindeki Hakurk, Gara ve Pençe-Kilit Operasyonu bölgelerinde ve Suriye’nin kuzeyindeki ...

Resmi Gazete’de bugün (10 Mayıs 2024 Resmi Gazete kararları)

Resmi Gazete’de 10 Mayıs 2024 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Peki, Resmi Gazete’de bugün neler ...

20 ilde uyuşturucu operasyonu: 366 kişi yakalandı

20 ilde düzenlenen Narkoçelik-16 operasyonlarında; 700 kilogram uyuşturucu madde ve 13 bin adet uyuşturucu hap ...

Antalya’da yolcu uçağının ön lastiği inişte patladı

İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine iniş yapan uçağın ardından bu kez benzer bir durum Antalya’da yaşandı. ...

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezaları artıyor: Kanun teklifi kabul edildi

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda ...

Ayhan Bora Kaplan soruşturması | Ankara Emniyeti’nde 3 görevden uzaklaştırma

İçişleri Bakanlığı, Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik soruşturma kapsamında Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı, ...

SON DAKİKA: Bakan Şimşek: Rezervlerdeki olumlu seyir devam edecek

SON DAKİKA HABERİ: Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Azalan dış finansman ihtiyacı ve hızlanan dış ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilyalı mevkidaşıyla görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile telefon görüşmesi ...

Okullar yarın açık mı? Okulların tatil olduğu iddiasına MEB’den açıklama

Öğretmenlere yönelik artan şiddete tepki göstermek için bazı öğretmenler yarın iş bırakacak. Okulların yarın tatil ...

MHRS’de yeni dönem | Bakan Koca: Onaylı randevu dönemi pazartesi başlıyor

Hastanelerde pazartesi gününden itibaren “onaylı randevu dönemi” başlıyor. Randevu alanların, hastaneye gitmeden bir gün önce ...